Основни елементи на ученичеството

от Тим Хендерсън

Какво е качествено ученичество? Кое е това в едно взаимоотношение на ученичество, което води до растеж и до истински радостно и удовлетворяващо преживяване на ученичеството?

Четирите Евангелия предлагат вълнуващи отговори, като се имат предвид 2 основни неща: какво е предал Исус на учениците Си и как точно прави това? Той им предава Своето състрадание към погубените и необходимостта да бъдат слуги. Показва им важността на връзката си с Бог-Отец и дори как да се молят.

А сега се замислете как точно го прави – как е предал тези неща на учениците, докато проповядва на големи групи от хора; как им разказва истории, за да илюстрира какво е Божието царство; и как става пример за служение в нозете на Своите ученици.

Марк 3:13–14 описва Исусовия метод на ученичество:

След това се изкачи на хълма и повика при Себе Си онези, които искаше; и те дойдоха при Него; и определи дванадесет души, за да бъдат с Него и за да ги изпраща да проповядват.”

Исус избира тези дванадесет души да прекарат следващите две години и половина с Него, да ходят навсякъде, където отива Той и, в края на краищата, да бъдат изпратени в служение. Примерът на Исус е същността на ученичеството, което се надяваме да следваме като модел.

Ето и компонентите на качественото ученичество:

1. Изграждане на взаимоотношения

Първото нещо, което Исус прави, е да се включи в живота на хората. Когато обучавате някой да стане ученик, вие не предприемате някакъв проект, а инвестирате в човек.

Разгледайте 1 Солунци 2:7-12, класически пасаж, в който апостол Павел разпалено говори за сърцето, което им за хората, в чийто живот е инвестирал в град Солун.

„… но сме били нежни посред вас, както доилка, когато се грижи за чадата си. Така, като имахме гореща любов към вас, беше ни драго да ви предадем не само Божието благовестие, но и своите души, защото ни бяхте станали мили. (ст.8)”

Тези вярващи в Солун не са били просто тълпа от хора, не са били просто обекти или проект. Били са хора, които Павел дълбоко е обичал. Независимо колко духовно надарени сте или колко богословски познания може да имате, „Хората няма ги интересува, докато те не разберат, че вие се интересувате от тях.“

Ето няколко начина да изграждате взаимоотношения със своите  ученици:

 1. Научете се да задавате въпроси. Когато навлизате по-дълбоко в живота на някого, задавайте отвъд обикновените, повърхностни въпроси – такива, свързани с душата на човека, като напр.: „Какво се случва в душата ти днес?“, „Как е личното ти ходене с Бога?“, „На какво те учи Бог сега?“

Задавайте и въпроси за неговото/нейното семейство. „Как бяха нещата в семейството, в което си израснал/а?“, „Какви бяха родителите ти?“. Ако работите с момиче, което е било вербално наранявано от баща си у дома, това най-вероятно ще ви даде представа от какво се нуждае тя в живота си. Ако обучавате друго, който е преживяло сексуално насилие, това е нещо в живота и, върху което вероятно ще трябва да поработите. 

Задавайте въпроси за цялостната им личност и целия им живот, не само за тяхното служение.

 1. Научете се да изслушвате. Също толкова важно, колкото задаването на въпроси, е умението да изслушвате. Едно от нещата, което ще ви превърнат в пословично лош обучаващ, е да седнете с някого и да им споделите вашия план от 10 точки. Може да помислите само за няколко конкретни неща, които искате да му/и кажете.

Но първото и най-важно нещо е, да се научите да слушате това, което се случва в душата на човека. Ако имате среща с ученика си, който току-що е имал ужасен разговор с родителите си, а вие възнамерявате да се впуснете в някаква друга тема, най-вероятно ще пропуснете нещо, върху което трябва да се помисли по-надълбоко. Понякога е добре просто да млъкнем и да изслушаме къде се намира човекът емоционално в момента.

 1. Прекарвайте време в опознаване и сближаване. Ученичеството включва много повече от седмични срещи и изучаване на Библията. Поканете човека на вечеря у вас, спортувайте заедно, правете неща, които му/и харесват. По този начин те ще видят живота ви извън формалното ученичество. Прекарване на допълнително време заедно в учене, ходене на църква, разговори след събития на Кру/“Студентски живот“ и излизане за хапване са винаги страхотни начини за изграждане на взаимоотношенията ви.
 1. Научете се да насърчавате. Забелязвали ли сте колко много хората обичат да бъдат насърчавани? Забелязвали ли сте колко много на вас ви харесва да сте покрай човек, който ви насърчава? Това е истинско изкуство, умение. Научете се да хвалите човека заради качествата, които Бог изгражда в него/нея. Научете се да идентифицирате добрите, хубавите неща в нечий живот и да хвалите и утвърждавате тези неща по един здравословен начин.
 1. Показвайте уязвимост. Ако сте уязвими и открити за това, което се случва във вашия живот, ако споделяте своите собствени борби и изкушения, и на вашия ученик ще бъде по-лесно да бъде открит с вас. Ако обаче изглеждате като перфектния Христов ученик, който няма никакви проблеми или слабости, тогава те ще се чувстват, като че да бъдат ученици означава всичко да им е наред, както при техния обучаващ. Няма човек, на когото всичко да му е наред. Таке че бъдете искрени и честни по отношение на това, което се случва в живота ви.

Когато служи в Университета в Маями, Охайо, Роджър Хърши работи с момче на име Ерик, афроамериканец, израснал в гетата на Кливланд, който има проблем с наркотиците и мрази белите хора. Роджър е с 25 г. по-възрастен от Ерик, от бялата раса и израснал във ферма в селската част на Пенсилвания.

Ерик бил повярвал вече в  Бога и Той започва да променя целия му живот. Роджър започва да обучава Ерик в ученичество през първата му година като студент и Ерик му става като собствен син. Роджър си спомня вечерта, в която, докато седи в столовата, Ерик му казва: „Хърш, искам да знаеш нещо. Нашите седмични срещи заедно, срещите за ученичество, са любимите ми моменти от цялата седмица.“

„Наистина ли? Защо?“ пита Роджър.

„Защото, аз осъзнах, че когато се събираме заедно всяка седмица, това е най-сигурното място в целия кемпъс през цялата седмица, където мога да бъда, защото знам, че ме обичаш, вярваш ми, окуражаваш ме и би изслушал всичките ми глупости, а после ще ме преведеш през моите провали и грехове, и защото знам, че се интересуваш от мен.“

Раса, възраст, минало – няма никакво значение. Когато станете част от нечий живот, когато обичате човека и той/тя го знае, и те ще откликнат към вас.

2. Божието Слово

Качественото ученичество включва и внедряване на Божието Слово в нечий живот. Знаем какво се казва в Римляни 12:2 „И недейте се съобразява с този век[a], но се преобразявайте чрез обновяването на ума си…” Не се съобразявайте с този свят – променяйте се, преобразявайте се. Но как? Като включите Божието Слово в живота си, като обновявате ума си чрез това Слово.

Ето 3 причини Божието Слово да е толкова важно в ученичеството:

 1. Божието Слово води до трансформация на целия живот. Хората не се променят, освен ако Божието Слово не промени тяхното мислене и житейската им перспектива. Промяната на живота произтича от това Слово.
 2. Божието Слово води до стабилно изградени убеждения.  Не искаме студентите, които се обучават в ученичество, да го правят, само защото участват в Студентското служение, докато са в колежа или университета. Искаме те да видят как тези неща произтичат от Писанията и как Словото всъщност изгражда у тях дълбоки вътрешни убеждения, които те да живеят на практика до края на живота си.
 3. Божието Слово е истината – В системата от вярвания на всеки от нас има лъжи и тези лъжи могат да бъдат заменени само от истината на Божието Слово.

Но как да внедрим Божието Слово в живота им? Има много начини – по време на вашите лични срещи или на библейското ви изучаване.

Но ето и добрата новина – вие им предавате Божията гледна точка за живота по-често, отколкото си мислите.

Предавате им Божията гледна точка, когато оставате до късно вечерта на пица след събитие на Кру/“Студентски живот“. Седите и просто си говорите за живота и библейските истини започват „да изскачат“ в разговора. Започвате да говорите за Божията гледна точка за срещите с другия пол и за любовта, Божията гледна точка за парите и за онова, което ви прави щастливи.

Като включите учениците си и в по-голяма християнска група, те ще започнат да приемат Божието слово в живота си, напр. когато слушат някое добро послание на седмично християнско събиране. На някой есенен духовен излет ще могат да приемат Словото проповядвано през целия уикенд. Отговорността за това не е само ваша. Като ги включите в по-големи християнски общности, Божието Слово става част от живота им.

3. Да служите заедно

Да обучите своя ученик как да има свое служение, означава повече от просто да си говорите колко страхотно би било да достигате хора, които не познават Христос. Да служите заедно означава да планирате време за благовестване заедно и да споделяте активно вярата си с другите.

Вижте това, което Исус прави. Той взима учениците Си и ходи с тях през цяла Галилея и Израел, като служи на хората. Говори на масите хора, изцелява, изгонва демони, поучава. За две години и половина Исус активно отива на разни места да служи на хората и постоянно води учениците със Себе Си.

Когато апостол Павел предизвиква Тимотей в Деяния 16гл., той не му казва: „Тимотей, нека се отделим за три години. Аз ще те науча на всичко, което знам от Стария Завет, ще ти предам с гръм и трясък един курс по Богословие и тогава ти ще си готов за служение.“

Вместо това апостол Павел казва: „Тимотей, ти само върви с мен“ и Тимотей се присъединява към него в мисионерските му пътувания.  Тимотей се учи как да има служение, просто като прекарва време с Павел.

За вас и вашия ученик служението може да е, да разговаряте с момчета на баскетболното игрище, докато стреляте кошове. Може да е, да покажете на ученика си как да говори за Исус, когато е на кафе със свои съученици. Може да е също, като му/и покажете как да започва разговор с някого, как да печели доверието на човека и как да направи преход към разговор за Исус. Като моделирате служението пред тях, вашите ученици ще видят сърцето ви за изгубените.

4 неща за случват, когато служите заедно:

 1. Расте и се развива представата ни за Бога. Когато вие и  ученикът ви споделяте вярата си и имате последващи срещи с човек, с когото сте установили първоначален контакт чрез анкета, виждането на ученика за Бога ще расте, защото Господ може да работи на място в живота на този човек и той да повярва в Христос. Възможно е да имате чудесен духовен разговор и ученикът ви да си тръгне от срещата, казвайки: „Уау, това е страхотно! Виж какво направи Бог!“ Бог се изявява на ученика ви и работи в живота му/и, когато служите заедно. Не когато си седите и само говорите за нещата, а когато излезете и ги вършите.
 1. Развива са състрадание към погубените. Състраданието към изгубените действително се развива, когато работите отблизо с някого и чувате за болката и страданието в техния живот. Дори когато срещнете хора, в чийто живот всичко изглежда наред и са наистина щастливи, като си мислят, че науката им дава всички отговори и те отхвърлят Бога като напълно ненужен, нашето състрадание расте, защото разбираме колко изгубени такива хора всъщност са.
 1. Расте увереността ни, че Бог ще ни употребява. Става, когато излезете навън и споделяте вярата си по време на пролетна ваканция или на летен проект и видите как Бог ви използва, за да доведе някой до Христос. Или пък просто имате хубав духовен разговор с някого и Святият Дух ви дава какво да кажете. Той ви води, подсеща ви за пасажи от Писанията и ви припомня отговорите на неща, които сте научили в миналото си. Тръгвате си, като си казвате: „Уау, Бог използва дори някой като мен!“ Увереността ви в Бога расте, когато участвате в служение.
 1. Служението изгражда визия и страст. Когато учениците са навън и споделят своята вяра, говорят само за това. Има страст, голямо желание, вълнение. Защото, когато обучавате някого и участвате в служение заедно, ученикът ви всъщност разбира какво върши Бог и това естествено носи въодушевление. Като обучаващ трябва да обичате своя ученик достатъчно, за да му бъдете пример за служение по начин, който го подготвя, увеличава увереността му, че Бог може да го използва, и му помага да развие истинско състрадание към изгубените.

Здравословното ученичество включва и трите компонента – изграждане на взаимоотношения, изучаване на Божието Слово и вършене на служение заедно. Предизвикателството е да балансирате между трите и периодично да преценявате кой от тези елементи се нуждае от подобрение.

Няма перфектен обучаващ. Учите се да обучавате в движение, като го правите. Изграждането на взаимоотношения и изучаването на Божието Слово може да ви се отдават. Служението обикновено е най-трудният компонент, защото то означава да направите стъпка на вяра и да вземете друг човек със себе си. Но ако не вършим с готовност и трите неща, ограбваме на хората привилегията да израстват, да виждат как Бог се изявява и работи.

Вашият коментар